Stimati camarazi,
Prezentam mai jos scrisoarea presedintelui A.N.C.M.R.R. “Al. I. Cuza” adresata ministrului apararii precum si raspunsul la aceasta. Asociatia noastra a fost deacord cu continutul scrisorii, potrivit parteneriatului prin Acordul – Cadru de colaborare.

-Material primit de la A.N.C.M.R.R. “Al. I. Cuza” din M.Ap.N.

SCRISOARE:

[…]

Domnule ministru Vasile DÂNCU,

Asociatia Nationala a Cadrelor Militare in Rezerva si in Retragere “Alexandru Ioan Cuza” este structura asociativa reprezentativa la nivel national, aflata in coordonarea Ministerului Apararii Nationale. Are in compunere filiale in toate judetele Romaniei si in sectoarele Municipiului Bucuresti, cuprinzand peste 20.000 de membri si sustinatori. In anul 2020 am sarbatorit 95 de ani de atestare istorica si aniversarea a 30 de ani de la reinfiintare intr-o atmosfera umbrita pe de o parte de starea de urgenta instituita ca urmare a pandemiei de COVID-19 iar pe de alta parte fara o perspectiva clara cu privire la eliminarea nedreptatilor si inechitatilor existe in sistemul pensilor militare de stat.

Anul acesta, la 31 mai, traditional, sarbatorim Ziua Rezervistului Militar si Ziua Asociatiei practic fara nici o speranta de mai bine. Nu ne putem baza pe declaratii si propuneri, membri nostri nu mai au timp sa astepte, dorim fapte domnule ministru, un calendar al rezolvarii problemelor noastre. Cerem aplicarea Legii pensilor militare de stat – Legea 223/2015, asa cum a fost votata in Parlament si a Legii salarizarii – Legea 153/2017, in integralitate.

Pe data de 26 mai a.c. am convocat sedinta anuala a Consiliului Director al Asociatiei (73 de membri) si pe langa unele problemele organizatorice trebuie sa transmitem si un mesaj asteptat de peste 11 ani de forte multi membri ai Asociatiei (doua treimi): CAND si CUM se rezolva nedreptatile din sistemul pensilor militare de stat? Dorim un calendar/foaie de parcurs chiar daca pentru unii membri si maine este prea tarziu.

Domnule ministru, sunt multe asteptari in randul cadrelor militare in rezerva sau in retragere pe care nimeni nu vrea sa le clarifice. De exemplu: se discuta despre prevederile PNRR inca de la inceputul mandatului dumneavoastra, dar nici acum dupa mai bine de jumatate de an, nu ne spune nimeni cum se rezolva, la nivelul MApN, jalonul 215/”Reforma sistemului public de pensii” din acest PNRR? Va mai fi corelat, prin ACTUALIZARE, cuantumul pensiei militare in functie de cresterea salariului militarilor activi? Mai beneficiem de asistenta medicala gratuita? De ce platim CASS? Aceste probleme si multe altele ar fi putut fi dezbatute si unele chiar si lamurite daca ar fi fost operationalizat Ordinul M.25/2022, modificat cu Ordinul M.43 din 15 martie 2022, acel Consiliu de sprijin si consultare a personalului militar in rezerva si in retragere.

In speranta unor raspunsuri sau rezolvari la problemele de mai sus, primite in timp oportun, pe care sa le transmitem participantilor la activitatea mentionata, va asiguram, domnule ministru, de cele mai alese sentimente camaraderesti si de pretuirea celor care si-au adus un aport substantial la pregatirea Armatei Romaniei pentru accederea in structurile euroatlantice, precum si a Romaniei in Uniunea Europeana.

PRESEDINTELE ASOCIATIEI NATIONALE A CADRELOR MILITARE IN REZERVA SI IN RETRAGERE “Alexandru Ioan Cuza”  –  General locotenent (rtr.) Neculai BĂHNĂREANU

[…]

 

RĂSPUNS:

[…]

Domnului
General-locotenent (rtr.) Neculai BĂHNĂREANU
PRESEDINTELE ASOCIATIEI NATIONALE A CADRELOR MILITARE IN REZERVA SI IN RETRAGERE “ALEXANDRU IOAN CUZA” – Municipiul Bucuresti, strada Constantin Mille nr. I, Sector I, cod postal 010141

Referitor la scrisoarea dumneavoastra, adresata ministrului apararii nationale, inregistrata la Cabinetul ministrului la nr. *.**** din 11.05.2022, repartizata spre solutionare Departamentului pentru relatia cu Parlamentul si calitatea vietii personalului si inregistrata la aceasta structura la nr. *.**** din 12.05.2022;

Problemele cu care se confrunta pensionarii militari sunt cunoscute la nivelul conducerii Ministerului Apararii Nationale, ca urmare a intalnirilor pe care reprezentantii Forumului SAOPSN, din care si structura asociativa pe care o conducti face parte, le-au avut cu ministrul apararii nationale, in luna decembrie 2021, precum si cu secretarul de stat pentru relatia cu Parlamentul si calitatea vietii personalului, in luna ianuarie 2022.

Mentionam ca, Ministerul Apararii Nationale se preocupa permanent ca, direct proportional cu cresterea anuala a veniturilor din cadrul bugetului de stat, sa dezvolte cadrul legal care sa asigure, pe de o parte, o corecta stabilire, recalculare si/sau actualizare a pensilor militare de stat in raport cu evolutia sistemului de salarizare, iar pe de alta parte, echilibru si echitate intre nivelurile pensiilor militare stabilite conform succesiunii in timp a actelor normative, pentru diferite categorii de pensionari.

In acest sens, eforturile depuse de catre reprezentantii institutiei militare s-au concentrat in directia adoptarii proiectului de Lege privind modificarea si completarea Legii nr. 223/2015 privind pensile militare de stat si instituirea unor masuri in domeniul pensilor militare de stat (PL-x nr. 199/2020), aflat in prezent in analiza comisilor de specialitate din Camera Deputatilor, camera decizionala, cu amendamente care vizeaza tocmai ilaturarea discriminarilor existente in sistemul pensiilor militare, crearea cadrului legal pentru recalcularea acestora, actualizarea si, implicit, majorarea cuantumurilor pensilor militare aflate in plata.

Luand in considerare stadiul avansat in care se afla propunerea legislativa, ne manifestam increderea in operativitatea cu care modificarile legislative propuse prin proiectul de act normativ amintit vor fi adoptate. in acest context, trebuie mentionat faptul ca decizia privind supunerea proiectului de act normativ spre dezbatere apartine deputatilor, institutia militara neavand atributii legale pe linia aprobarii proiectelor de acte normative.

Pe de alta parte, Ministerul Apararii Nationale urmareste abordarea sistemica si unitara a salarizarii personalului militar, in corelatie directa cu modul de stabilire a pensiilor militare de stat, prin elaborarea unei noi legi a salarizarii personalului militar, care sa ofere premisele pentru o noua lege a pensiilor militare de stat, cu element de calcul noi general valabile pentru toti militarii si care sa reglementeze pensii egale pentru grade si functii egale.

Totodata, precizam ca, actualul cadru normativ privind salarizarea personalului, fiscalizarea veniturilor din salarii, a celor asimilate salarilor, precum si a pensiilor, nu permite aplicarea Legii nr. 223/2015 privind pensile militare de stat in forma initiala, deoarece pensiile stabilite in acest fel ar depasi cu mult soldele lunare.

In ceea ce priveste retinerea contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru pensionarii militari precizam faptul ca, potrivit dispozitilor art. 155 alin. (1) lit. a*** din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, contribuabilii la sistemul de asigurari sociale de sanatate, prevazuti la art. 153 alin. (1) lit. a) – d), datoreaza, dupa caz, contributia de asigurari sociale de sanatate pentru veniturile din Romania si din afara Romaniei, cu respectarea legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si a acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte, pentru care exista obligatia declararii in Romania, realizate din pensii, definite conform art. 99, pentru partea care depaseste suma lunara de 4.000 lei. Astfel, acestia beneficiaza de asistenta medicala si medicamente in cadrul retelei sanitare a Ministerului Apararii National sau in alte retele sanitare, cu decontarea cheltuielilor de catre acest minister.

Potrivit prevederilor art. 56 din Constitutia Romaniei, cetatenii au obligatia sa contribuie prin impozite si prin taxe la cheltuielile publice, astfel incat sistemul legal de impuneri sa asigure o asezare justa a sarcinilor fiscale.

Suntem cu totii constienti de faptul ca, dincolo de perioada de activitate in institutie, un militar ramane militar si va continua sa isi serveasca patria. Prin participarea la dezbateri publice si printr-o mai bun cunoastere a efortului de dezvoltare institutionala, a schimbarilor si transformarilor suferite de catre organismul militar de-a lungul timpului, cadrele militare in rezerva si in retragere pot contribui efectiv la remedierea anumitor problem complexe, identificate in acele domenii in care experienta lor ar putea fi utila.

Structurile asociative care is desfasoara activitatea in domenile de responsabilitate ale Ministerului Apararii Nationale reprezinta un partener important de dialog al ministerului, care isi aduce aportul la crearea unui cadru legislativ coerent, in sprijinul cadrelor militare in activitate, in rezerva si in retragere, precum si al veteranilor de razboi.

Dorim sa va asiguram, domnule general, ca institutia militara intreprinde si sustine toate demersurile menite sa conduca la imbunatatirea nivelului de trai al personalului in activitate, rezerva si retragere, precum si al veteranilor de razboi.

[…]