Din sumar:


● CIA ÎNCEARCĂ SĂ EVITE EȘECUL MI6 ÎN PROTEJAREA FOȘTILOR SPIONI RUȘI CARE AU TRĂDAT

Structurile americane de intelligence sunt realmente îngrijorate de apariția unor eventuale breșe în protejarea „defectorilor” (trădătorilor) proveniți din serviciile secrete ale Federației Ruse, otrăvirea fostului colonel Litvinenko și tentativa de asasinare a agentului dublu Serghei Skripal fiind semnale certe că mâna lungă a Moscovei poate ajunge oricând și peste ocean.
Ca și MI6, Agenția Centrală de Informații a instituit un program de protejare a cetățenilor străini, a căror viață ar putea fi pusă în pericol ca urmare a activităților de spionaj desfășurate în favoarea SUA. Astfel, Centrul Național de Operații pentru Relocare al CIA și-a sporit măsurile de protecție de care beneficiază zeci de agenți străini, sau „cârtițe”, cum sunt numiți în jargonul angajaților de la Langley, o atenție deosebită fiind acordată celor proveniți din Federația Rusă.
Măsurile au fost necesare atât după experiența nefastă a britanicilor, cât și după unele „întâmplări” sesizate în ultima perioadă: experții CIA au găsit, la timp, un dispozitiv exploziv montat sub caroseria autoturismului unui fost ofițer KGB stabilit în Statele Unite, iar FBI a arestat un presupus asasin plătit care se apropiase de locuința unui trădător rus „cazat” în Florida.
Noua conducere de la Langley dorește să evite și unele greșeli din trecut, când unii dintre agenții CIA de origine rusă și-au dezvăluit involuntar adresa, intrând în contact cu rudele rămase în țară sau încercând să se căsătorească cu femei de aceeași naționalitate, de obicei recrutate de SVR (Slujba Vneșnei Razvedki – spionajul rus) special pentru operațiuni de implantare în teritoriul adversarului. De cele mai multe ori, asemenea tentative au avut consecințe fatale.

* * *

 FOȘTI LUCRĂTORI DIN INTELLIGENCE ÎL ATENȚIONEAZĂ PE DONALD TRUMP ÎN LEGĂTURĂ CU POZIȚIA SUA FAȚĂ DE SIRIA

Un grup american autointitulat „Veteranii Profesioniști din Intelligence pentru Sănătateˮ i-a trimis președintelui Donald Trump următoarea scrisoare-avertisment:

 

”Domnule Președinte,
Credem că nu ați fost suficient informat despre reluarea ostilităților în nord-estul Siriei, unde forțele armate siriene, cu sprijinul Rusiei, au lansat o amplă ofensivă pentru recucerirea provinciei Idlib, unde acționează mujahedini din ISIS, Frontul Al-Nusra și Al Qaida. Este aproape sigur că sirienii vor reuși, așa cum au făcut la Alep, la sfârșitul anului 2016. Aceasta va provoca un carnagiu de nedescris, dacă cineva nu le va spune, în sfârșit, insurgenților că luptă pentru o cauză pierdută. Iar acel cineva sunteți dumneavoastră, domnule Președinte. Israelienii, saudiții și alții care doresc prelungirea conflictului amăgesc insurgenții, asigurându-i că dumneavoastră, domnule Președinte, veți aproba angajarea forțelor americane pentru protejarea provinciei Idlib și veți face să coboare Infernul asupra capitalei Damasc.
Credem că principalii consilieri ai dumneavoastră stimulează insurgenții să gândească în asemenea termeni și să transforme politica dumneavoastră de retragere a trupelor americane din Siria într-un război interminabil.
În regiune au fost concentrate unități navale și aeriene dotate cu rachete, pentru contracararea celor care încearcă să se interfereze cu forțele siriene și ruse, angajate în anihilarea teroriștilor din Idlib. Presupunem că ați fost informat deja, cel puțin într-o anumită măsură. Mai important este, și noi știm acest lucru, că principalii consilieri care vă sfătuiesc au tendința de a subestima intențiile, pericolul și capacitățile rusești.
Nu ne dorim să fiți surprinși când rușii vor lansa rachetele. Perspectiva unor confruntări militare directe între SUA și Federația Rusă în Siria nu a fost niciodată atât de amenințătoare, iar noi nu suntem siguri că vă dați seama de un asemenea pericol.
Situația este cu atât mai volatilă cu cât la Kremlin nu se știe cu precizie cine anume dă ordine la Washington și asta nu ar fi pentru prima oară, pentru că președintele Putin s-a mai confruntat cu astfel de situații. Dar este prima dată când Moscova a deplasat în regiune o forță atât de importantă, gata oricând de luptă. Miza este foarte mare!
Să sperăm că John Bolton (nn: consilier pe probleme de securitate națională, din 9 aprilie 2018) v-a prezentat o imagine exactă a discuțiilor acerbe avute la 23 august a.c. la Geneva, cu omologul său rus (nn: general de armată Nikolai Patrușev, secretarul Consiliului Securității Federației Ruse, fost director al FSB). După părerea noastră, și am putea paria, la Kremlin nimeni nu crede că Bolton a vorbit cu adevărat în numele dumneavoastră și că, de fapt, și-a permis să vorbească în nume propriu.
Cea mai bună cale pentru a-i garanta președintelui Vladimir Putin că dumneavoastră sunteți cu adevărat cel care controlează politica americană față de Siria ar fi să identificați rapid o oportunitate pentru a vă expune în mod public intențiile. Dacă însă doriți extinderea războiului, atunci domnul Bolton v-a îndreptat pe drumul cel bun!!!
Dacă, totuși, doriți să calmați lucrurile, ar trebui, probabil, să aveți în vedere ceea ce am putea denumi o încetare preventivă a focului. Înțelegem prin aceasta un angajament public al președinților american și rus de consolidare a procedurilor menite să prevină o confruntare deschisă în regiune, între forțele celor două țări. Considerăm că, în actualele circumstanțe, asemenea măsuri extraordinare sunt necesare pentru evitarea escaladării războiului.”

Grupul „Veteranilor Profesioniști din Intelligence pentru Sănătate,ˮ înființat în 2002, este compus din foști ofițeri de informații, militari, diplomați și membri ai Congresului SUA. Aceștia militează pentru „promovarea unei politici de securitate națională bazată pe susținerea adevăratelor interese americane și nu pe amenințări inventate sau exagerate, din considerente politicianiste”.

* * *

DUPĂ EDWARD SNOWDEN, RUȘII VOR SĂ-L RECUPEREZE ȘI PE FONDATORUL WIKILEAKS

Reporteri de investigații ai ziarului The Guardian, cu legături în rândul serviciilor secrete britanice, au dezvăluit recent că fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, refugiat din iunie 2012 la Ambasada Ecuadorului din Londra, ar fi urmat să părăsească Marea Britanie, în urma unei operațiuni de extracție organizată de structurile de intelligence ruse și ecuadoriene.
Inițial, câțiva experți ecuadorieni și ruși s-ar fi întâlnit în secret de câteva ori în capitala Marii Britanii. Pentru definitivarea planului și stabilirea detaliilor, la finele anului trecut ar fi efectuat o vizită discretă la Londra chiar Rommy Vallejo, directorul Secretaría Nacional de Inteligencia –SENAIN (Agenția de Informații a Ecuadorului). Acesta, împreună cu un „om de afaceri” rus și cu Fidel Narváez, fostul consul ecuadorian din Anglia, stabilit la Londra, ar fi căzut de acord asupra următorilor pași:

 • Julian Assange primește cetățenie ecuadoriană și, ulterior, pașaport diplomatic, ca și când ar lucra oficial în cadrul ambasadei. Astfel, fugarul s-ar bucura de imunitate în fața legilor Angliei.
 • Cu un autoturism cu numere diplomatice, Assange să fie transportat într-o locație sigură și apoi, cu vaporul, să ajungă în Ecuador sau la ambasada acestei țări la Moscova.

În eventualitatea în care serviciile secrete ale Majestății Sale ar fi depistat operațiunea de extragere, Julian Assange nu putea fi arestat (datorită imunității diplomatice). Cel mult, autoritățile britanice puteau cere expulzarea acestuia (în Ecuador!!!).
Assange a primit imediat cetățenia ecuadoriană, însă, planul s-a oprit în această etapă, întrucât Foreign Office a refuzat să recunoască statutul de diplomat al refugiatului. Legea britanică (ca în mai toate țările, de altfel!) prevede că posesorul unui pașaport diplomatic nu se bucură de imunitate pe teritoriul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord dacă nu primește și acreditarea de la Foreign Office.
Guvernul ecuadorian a refuzat orice comentariu pe această temă, în timp ce Ambasada Federației Ruse a catalogat dezvăluirile din The Guardin drept „un nou exemplu de dezinformare și fake news cu care ne-a obișnuit presa britanică.”

De la crearea sa – septembrie 2009 – Secretaría Nacional de Inteligencia –SENAIN a fost implicată într-o serie de acțiuni ilegale legate de corupție, supravegherea pe scară largă a populației, în scandalul Hacking team etc. Ca urmare, în martie 2018, președintele Lenin Moreno a decis desființarea agenției „pentru a garanta nevoile de securitate ale Ecuadorului”.

* * *

AYATOLLAHUL ALI KHAMENEY ÎNDEAMNĂ STRUCTURILE DE INTELLIGENCE LA VIGILENȚĂ SPORITĂ

Cu prilejul unei reuniuni restrânse cu principalii responsabili din structurile iraniene de securitate și intelligence, Ayatollahul Ali Khameney, Liderul suprem al Revoluției Islamice, a insistat asupra următoarelor idei:

 • Toți angajații Ministerului iranian al Securitățiii trebuie să fie revoluționari sută la sută și, mai ales, să acționeze ca patrioți adevărați, devotați cauzei islamului;
 • în munca de informații și contrainformații – un adevărat război al inteligențelor – trebuie acționat atât ofensiv, cât și defensiv. Este importantă evitarea oricăror naivități sau neglijențe;
 • adversarii noștri din acest război încearcă să se infiltreze în structurile financiar-bancare ale statului iranian și să modifice credința poporului. Este esențial să blocăm orice tentativă de infiltrare, dar să și lansăm contraatacuri nimicitoare;
 • principiile funcționării Republicii Islamice sunt clar definite de fondatorul acesteia, Ayatollahul Ruhollah Khomeini. Conform acestor teze, leadershipul este o componentă a sistemului politic și nu sistemul politic în sine. De aceea, structurile de informații și securitate trebuie să se situeze în afara oricăror jocuri politice;
 • suntem angajați plenar într-un război de anvergură, care opune Iranul dușmanilor săi. Avem în față serviciile secrete din toate țările occidentale și nu numai, un front puternic pe care nu trebuie să-l subestimăm cu niciun preț;
 • în pofida mijloacelor și a resurselor financiare impresionante, acțiunile subversive ale serviciilor de spionaj occidentale nu au reușit să-și atingă scopul…Trebuie să fim, în continuare, la fel de vigilenți, pentru că orice pas greșit poate aduce ireparabilul;
 • dușmanii noștri încearcă să saboteze eforturile guvernului de gestionare a problemelor țării, să manipuleze opinia publică, să destabilizeze economia și finanțele, să provoace o stare de insecuritate și teamă în rândul populației… Oridecâteori apare un astfel de fenomen, trebuie să avem în vedere acțiunile serviciilor secrete străine care au pregătit terenul;
 • o activitate profundă și inteligentă a serviciilor noastre de informații și securitate trebuie să se asigure că mingea va fi, tot timpul, în terenul adversarului.

* * *

 • Post category:Mozaic